DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI KAMBING MASAK MERAH
BAHAN BAHAN
1 kg bahu kambing
uang bertulang
(dipotong dadu
sebesar 2.5 cm.
125 g minyak sapi
1 kuntung bunga
lawang
1 camca adas
1 camca kakas
5 cm kayu manis
20 ulas bawang
merah (dihiris nipis)
8 ulas bawang putih
2 camca serbuk
rempah kari
Sedikit air (digaul
menjadi pes)
5 batang lada hijau
(digiling)
5 batang lada
merah(digiling
2.5 cm kunyit
hidup(digiling)
Gram secukup rasa
450 ml pati santan
PROSES PENYEDIAAN
Pijarkan minyak
sapi dalam sebuah kuali besi & masukkan kesemua rempah kering tadi.
Tumiskan sehingga wangi, Kemudian masukkan bawang merah & bawang putih.
Kecilkan api & mask sehingga layu.
Masukkan rempah
kari & kacau rata-rata. Apabila naik baunya, masukkan lada hijau yang telah
digiling pes & pes kunyit. Masukkan daging & garam secukup rasa.
Goreng sehingga
tergaul rata.Masukkan santan & kacau sehingga mendidih. Kecilkan api &
biarkan mendidih perlahan-lahan sehingga dagaing itu empuk. Rasa garamnya &
turunkan daripada api.
No comments:
Post a Comment