DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DALSA KAMBING
BAHAN BAHAN
400 gm daging
kambing
1 batang lobak
merah
¼ biji labu manis
2 biji terung
2 biji kentang
2 sudu teh tomato
puri
4 sudu besar rempah
kari daging 4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia
2 tangkai cili
merah
2 tangkai cili
hijau
1/3 cawan minyak
sapi
1 batang daun
ketumbar (dikerat 1 cm)
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak,
masukkan bawang merah dan putih serta halia, tumis hingga garing. Kemudian
masukkan rempah dan tumis hingga garing.
Kemudian masukkan
daging kambing dan air secukupnya untuk merebus. Rebus hingga daging empuk.
Masukkan garam, lobak merah, kentang.
Bila setengah masak
masukkan lada, terung, labu manis, tomato puri. Bila sudah masak masukkan daun
ketumbar dan kecilkan api.
No comments:
Post a Comment