Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DALSA KAMBING

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
 RESEPI DALSA KAMBING


BAHAN BAHAN
400 gm daging kambing
1 batang lobak merah
¼ biji labu manis
2 biji terung
2 biji kentang
2 sudu teh tomato puri
4 sudu besar rempah kari daging       4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia
2 tangkai cili merah
2 tangkai cili hijau
1/3 cawan minyak sapi
1 batang daun ketumbar (dikerat 1 cm)

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak, masukkan bawang merah dan putih serta halia, tumis hingga garing. Kemudian masukkan rempah dan tumis hingga garing.

Kemudian masukkan daging kambing dan air secukupnya untuk merebus. Rebus hingga daging empuk. Masukkan garam, lobak merah, kentang.


Bila setengah masak masukkan lada, terung, labu manis, tomato puri. Bila sudah masak masukkan daun ketumbar dan kecilkan api.

No comments:

Post a Comment