Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING MASAK ROSE
1 kg Daging
4 biji Bawang Besar
(belah empat)
3 cm Halia (hiris
halus)
2 sudu Minyak Sapi Gula (2 gelas)
Kicap (secukupnya)
Lada putih
PROSES PENYEDIAAN
1. Potong daging
setebal 1.5 cm
2. Perap daging
dengan gula, kicap dan lada putih (biarkan sehingga 1 jam)
3. Kemudian, tumis
bawang besar dengan halia tadi dengan sedikit minyak masak.
4. Sesudah
kekuningan, masukkan dagind yang telah diperap tadi. Masukkan air dan biarkan
sehingga daging menjadi lembut.
5. Apabila daging
telah lembut, masukkan minyak sapi. biarkan seketika sehingga naik aromanya dan
telah siap sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment