Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING MASAK ROSE

Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING MASAK ROSE
BAHAN BAHAN
1 kg Daging
4 biji Bawang Besar (belah empat)
3 cm Halia (hiris halus)
2 sudu Minyak Sapi   Gula (2 gelas)
Kicap (secukupnya)
Lada putih

PROSES PENYEDIAAN
1. Potong daging setebal 1.5 cm  

2. Perap daging dengan gula, kicap dan lada putih (biarkan sehingga 1 jam)

3. Kemudian, tumis bawang besar dengan halia tadi dengan sedikit minyak masak.

4. Sesudah kekuningan, masukkan dagind yang telah diperap tadi. Masukkan air dan biarkan sehingga daging menjadi lembut.


5. Apabila daging telah lembut, masukkan minyak sapi. biarkan seketika sehingga naik aromanya dan telah siap sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment