Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING GORENG LADA
HITAM
BAHAN BAHAN
¼ kg daging
2 camca besar lada
hitam
2 labu bawang besar
(dimayang bulat)
20 ulas bawang
merah atau 5 labu bawang besar
5 sm halia dihiris
nipis 2 biji cili merah (dimayang
nipis)
2 biji cili
hijau(dimayang nipis)
1 camca kecil
serbuk kunyit
2 biji limau
kasturi
Garam dan gula
secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
1. Daging dipotong
nipis. lada hitam, bawang merah dan sedikit halia digiling hingga lumat.
Kemudian gaulkan pada daging, campurkan sedikit garam, gula dan serbuk kunyit.
2. Setelah itu perap
selama satu jam. Rebuskan daging yang diperap tadi dengan secawan air dan
biarkan hingga empuk.
3. Setelah airnya
kering, masukkan 2 camca besar minyak masak dan kacau biar rata kemudian
masukkan bawang besar, halia serta cili yang telah di mayang tadi. Setelah itu
bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment