Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING GORENG LADA HITAM

Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING GORENG LADA HITAM

BAHAN BAHAN
¼ kg daging
2 camca besar lada hitam
2 labu bawang besar (dimayang bulat)
20 ulas bawang merah atau 5 labu bawang besar
5 sm halia dihiris nipis      2 biji cili merah (dimayang nipis)
2 biji cili hijau(dimayang nipis)
1 camca kecil serbuk kunyit
2 biji limau kasturi
Garam dan gula secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
1. Daging dipotong nipis. lada hitam, bawang merah dan sedikit halia digiling hingga lumat. Kemudian gaulkan pada daging, campurkan sedikit garam, gula dan serbuk kunyit.

2. Setelah itu perap selama satu jam. Rebuskan daging yang diperap tadi dengan secawan air dan biarkan hingga empuk.


3. Setelah airnya kering, masukkan 2 camca besar minyak masak dan kacau biar rata kemudian masukkan bawang besar, halia serta cili yang telah di mayang tadi. Setelah itu bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment