Ketam
adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI
KETAM BUNGA KUKUS
10 ekor
ketam sederhana besar
3 ulas
bawang merah (dipotong dadu)
5 batang
serai (dimayang)
2 cm halia
(dimayang)
4 biji
buah tomato (dipotong dadu)
20 gm daun
ketumbar
100 gm
cili padi (dipotong dua)
3 sudu
besar air limau nipis
300 gm
jagung muda (dipotong dua)
Garam
PROSES
PENYEDIAAN
Kukus
ketam sehingga masak dan asingkan.
Kukus
semua bahan lain sehingga empuk dan semasa menghidang, tuangkan ke atas ketam.
No comments:
Post a Comment