Wednesday, December 27, 2017

RESEPI KETAM BUNGA KUKUS

Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

RESEPI KETAM BUNGA KUKUS
BAHAN BAHAN
10 ekor ketam sederhana besar
3 ulas bawang merah (dipotong dadu)
5 batang serai (dimayang)
2 cm halia (dimayang)
4 biji buah tomato (dipotong dadu)  
20 gm daun ketumbar
100 gm cili padi (dipotong dua)
3 sudu besar air limau nipis
300 gm jagung muda (dipotong dua)
Garam

PROSES PENYEDIAAN
Kukus ketam sehingga masak dan asingkan.

Kukus semua bahan lain sehingga empuk dan semasa menghidang, tuangkan ke atas ketam.

No comments:

Post a Comment