DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING RUSUK
RUSA BARBEKU
BAHAN BAHAN
1 kg daging rusuk
rusa
40 gm sos tomato
40 gm sos cili
10 gm sos
Worchestershire
20 gm gula perang
lembut
30 ml madu 5 gm jintan manis (ditumbuk)
40 gm bawang putih
(dicincang)
5 gm serbuk lada
hitam
5 gm gula
5 gm serbuk lada
Cayene
PROSES PENYEDIAAN
Daging dibuang
lemak & dibersihkan sebelum digaulkan dengan semua bahan di atas.
Perap selama 3 jam.
Susun daging di atas rak besi & panggang sehingga masak dengan suhu 450'C.
No comments:
Post a Comment