Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING RUSUK RUSA BARBEKU

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING RUSUK RUSA BARBEKU

BAHAN BAHAN
1 kg daging rusuk rusa
40 gm sos tomato
40 gm sos cili
10 gm sos Worchestershire
20 gm gula perang lembut
30 ml madu       5 gm jintan manis (ditumbuk)
40 gm bawang putih (dicincang)
5 gm serbuk lada hitam
5 gm gula
5 gm serbuk lada Cayene

PROSES PENYEDIAAN
Daging dibuang lemak & dibersihkan sebelum digaulkan dengan semua bahan di atas.


Perap selama 3 jam. Susun daging di atas rak besi & panggang sehingga masak dengan suhu 450'C.

No comments:

Post a Comment