DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING PEDAS TOMATO
BAHAN BAHAN
500 gm daging
(dihiris nipis)
10 gm bawang putih
(dikisar)
5 gm serbuk kunyit
5 gm serbuk jintan putih
3 camca besar
minyak masak
80 gm bawang besar
(dicincang halus) 40 gm badam
(dicelur dan dibuang kulit)
40 gm kismis
1 camca teh gula
50 gm bayam
(dihiris)
200 gm tomato
(didadu kasar)
PROSES PENYEDIAAN
Perap daging
bersama bawang putih, sedikit serbuk kunyit dan serbuk jintan putih selama 20
minit.
Panaskan secamca
besar minyak di dalam kuali tidak melekat. Masukkan sedikit daging dan masak 1
- 2 minit. Angkat. Ulang hingga semua daging dimasak.
Panaskan baki
minyak, tumis bawang besar, badam dan kismis 2 - 3 minit. Masukkan daging, baki
serbuk kunyit, jintan putih dan gula. Masak lagi selama 2 minit.
Masukkan bayam dan
tomato. Kacau selama 2 - 3 minit dan angkat. Hidangkan bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment