Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING MASAK BOMBAY
BAHAN BAHAN
1 kg daging
5 ulas bawang putih
(digiling)
7 biji cili kering
(digiling)
Sedikit pelaga,
Kulit kayu manis,
Bunga cengkih dan
garam secukup rasa
1 batang lobak
merah(dipotong dan digoreng)
½ cawan kicap
2 tangkai daun
ketumbar
2 labu bawang besar
(dihiris)
4 labu bawang besar(digiling)
4 labu bawang besar(digiling)
5 sm halia
(digiling)
1 camca kecil lada
putih (digiling)
4 biji kentang
(dipotong 4)
2 camca besar
rempah daging
3 biji tomato
(dihiris)
2 tangkai daun
pudina
4 camca sedang
minyak sapi
PROSES PENYEDIAAN
1. Daging, bawang
besar, bawang putih dan halia digaul bersama kicap dan perapkan.
2. Panaskan minyak lalu tumiskan bawang, kulit kayu manis, bunga cengkih, dan buah pelaga. Biarkan sehingga garing.
2. Panaskan minyak lalu tumiskan bawang, kulit kayu manis, bunga cengkih, dan buah pelaga. Biarkan sehingga garing.
3. Kemudian masukkan
cili giling, lada putih dan rempah daging. Biarkan sehingga garing dan masukkan
daging beserta air. Tunggu sehingga empuk dan pekat baru masukkan tomato,
kentang, lobak, daun pudina dan ketumbar.
4. Setelah itu bolehlah dihidangkan.
4. Setelah itu bolehlah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment