Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING MASAK BOMBAY

Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING MASAK BOMBAY

BAHAN BAHAN
1 kg daging
5 ulas bawang putih (digiling)
7 biji cili kering (digiling)
Sedikit pelaga, Kulit kayu manis,
Bunga cengkih dan garam secukup rasa
1 batang lobak merah(dipotong dan digoreng)
½ cawan kicap
2 tangkai daun ketumbar
2 labu bawang besar (dihiris)    
4 labu bawang besar(digiling)
5 sm halia (digiling)
1 camca kecil lada putih (digiling)
4 biji kentang (dipotong 4)
2 camca besar rempah daging
3 biji tomato (dihiris)
2 tangkai daun pudina
4 camca sedang minyak sapi

PROSES PENYEDIAAN
1. Daging, bawang besar, bawang putih dan halia digaul bersama kicap dan perapkan. 

2. Panaskan minyak lalu tumiskan bawang, kulit kayu manis, bunga cengkih, dan buah pelaga. Biarkan sehingga garing.


3. Kemudian masukkan cili giling, lada putih dan rempah daging. Biarkan sehingga garing dan masukkan daging beserta air. Tunggu sehingga empuk dan pekat baru masukkan tomato, kentang, lobak, daun pudina dan ketumbar. 

4. Setelah itu bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment