Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING GORENG HALIA

Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING GORENG HALIA
BAHAN BAHAN
150 gm daging lembu
2.5 sm halia muda
6 ulas bawang putih ditumbuk hingga
lumat         
Sedikit tepung
Garam serta serbuk perasa secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
1. Daging dipotong nipis-nipis dibasuh serta toskan airnya. 

2. Halia dibersihkan dan dipotong nipis-nipis. Panaskan sedikit minyak kemudian tumiskan bawang putih tadi, setelah itu masukkan daging serta halia dan gorenglah sehingga masak.


3. Bancuhkan sedikit tepung jagung dengan air kemudian tuangkan ke dalam gorengan daging, tambah garam serta serbuk perasa secukupnya. 

4. Bila daging telah masak dan empuk bolehlah diangkat untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment