KERANG
Kerang merupakan nama sekumpulan moluska dwicangkerang daripada famili
Cardiidae. Kulit kerang banyak dijumpai di pantai-pantai di seluruh dunia.
Kulit kerang ini berbentuk seperti hati, bersimetri dan mempunyai tetulang di
luar yang nyata. Kerang adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan)
yang boleh dimakan.
Mantel mempunyai tiga bukaan (inhalan, ekshalen, dan
pedal) untuk mengalirkan air serta untuk membenarkan kakinya ke luar. Kerang
biasanya mengorek lubang dengan menggunakan kakinya dan makan plankton yang
didapati daripada pengaliran air masuk dan keluar. Kerang-kerang juga berupaya
untuk 'melompat' dengan membengkokkan lalu meluruskan kakinya. Berbeza dengan
kebanyakan dwicangkerang, kerang ialah hermafrodit (khunsa) dan membiak dengan
pantas.
RESEPI KERANG GORENG
BAHAN BAHAN
1 kilo kerang 2 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
Sebatang serai
Minyak untuk
menggoreng
PROSES PENYEDIAAN
Kerang dibersih terlebih dahulu. hiris bawang besar mengikut kesukaan. bawang putih
pula diketuk.
potong cili kering dan rendam dengan air panas sehingga lembut.
panaskan minyak. tumis bawang besar,bawang putih dan cili kering tadi sehingga
naik bau.
masukkan kerang dan goreng sehingga betul-betul masak. titik serai
dan masukkan sekali sehingga masak.
No comments:
Post a Comment