DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING RENDANG
TAUYU
BAHAN BAHAN
600 gm daging lembu
4 sudu besar tauyu
atau kicap pekat
1 cawan minyak
1 cawan air 1 sudu teh serbuk lada hitam
2 labu bawang besar
1 batang daun
bawang
Garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Potong daging
sebesar 2.5 cm x 1 cm. Gaul dengan garam. Potong bawang besar secara lereng.
Panaskan minyak dan
masukkan daging. Masukkan air sedikit-sedikit. Masak hingga daging empuk.
Masukkan bawang besar dan serbuk lada hitam. Masukkan kicap dan kacau rata-rata.
Semasa menghidang taburkan daun bawang yang dipotong sepanjang 2 cm.
No comments:
Post a Comment