Wednesday, December 27, 2017

RESEPI KETAM MASAK PADANG

Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

RESEPI KETAM MASAK PADANG
BAHAN BAHAN
600 gm ketam (dipotong dua)
2.5 sm kunyit hidup ]
20 biji cili padi ] digiling
10 ulas bawang merah ]
2 biji kelapa parut    
2 batang serai (dititik)
2 keping asam gelugur
1 helai daum kunyit
Garam secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
Kelapa diperah asingkan santan cair dan pati santannya. Masukkan santan cair, asam, daun kunyit, serai dan bahan giling ke dalam periuk.

Masak hingga mendidih, kemudian masukkan ketam dan garam serta kacau perlahan-lahan. Bila ketam telah masak barulah tuangkan pati santannya.dan kicap pekat ke dalam kuali. Masukkan ketam. Kacau rata sehingga beberapa minit.



No comments:

Post a Comment