Ketam
adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI
KETAM MASAK PADANG
600 gm
ketam (dipotong dua)
2.5 sm
kunyit hidup ]
20 biji
cili padi ] digiling
10 ulas
bawang merah ]
2 biji
kelapa parut
2 batang
serai (dititik)
2 keping
asam gelugur
1 helai
daum kunyit
Garam
secukupnya
PROSES
PENYEDIAAN
Kelapa diperah asingkan santan cair
dan pati santannya. Masukkan santan cair, asam, daun kunyit, serai dan bahan
giling ke dalam periuk.
Masak hingga mendidih, kemudian
masukkan ketam dan garam serta kacau perlahan-lahan. Bila ketam telah masak
barulah tuangkan pati santannya.dan kicap pekat ke dalam kuali.
Masukkan ketam. Kacau rata sehingga beberapa minit.
No comments:
Post a Comment