DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING GORENG
KELANTAN
BAHAN BAHAN
½ kilo daging
(dipotong)
10 ulas bawang
merah(dimayang)
4 ulas bawang
putih(dimayang)
2 inci
halia(dihiris nipis)
2 sudu serbuk
kunyit
2 biji bawang besar
(dihiris bulat)
sedikit cili
besar(dihiris)
sedikit minyak
untuk menggoreng
sedikit garam dan
gula
PROSES PENYEDIAAN
Rebus daging dan
kunyit sampai empuk.Selepas itu masukkan minyak dan bawang serta halia. Goreng
sampai garing dan akhir sekali masukkan bawang besar, cili besar dan garam
serta gula secukup rasa
No comments:
Post a Comment