DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DENDENG SEMUT
BAHAN BAHAN
500 gm daging
1 biji kelapa parut
2 biji telur ayam
Sedikit tepung ubi
Sedikit garam
3 helai daun limau
purut
Minyak untuk
menggoreng
REMPAH DIGILING:
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 camca teh jintan
putih
2 camca teh
ketumbar
4 tangkai cili
merah
2 camca sedang gula
2 cm lengkuas
PROSES PENYEDIAAN
Daging dipotong
sederhana besar. Gaul daging bersama
setengah bahan giling dan perap selama setengah jam.
Sebahagian lagi
rempah giling dicampur bersama kelapa parut.
Masukkan telur, tepung ubi, garam, daun limau purut serta daging yang
diperap.
Goreng daging di
dalam minyak panas hingga masak.
No comments:
Post a Comment