KETAM
Ketam
adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI KETAM MASAK
RENDANG
BAHAN
BAHAN
4 ekor
ketam (dibersihkan dan dibelah dua)
2 sudu
besar serbuk rendang (dibancuh sedikit air)
4 sudu
besar kerisik (ikut citarasa)
3 biji
bawang merah ditumbuk
3 biji bawang
putih ditumbuk
2 sm halia
diketuk
1 batang
serai diketuk
3 keping
asam keping
½ tin susu
cair
½ cawan
air
sedikit
garam
sedikit
serbuk pati ayam knorr
sedikit
hirisan daun limau purut
minyak
untuk menumis
PROSES
PENYEDIAAN
Ketam dibersihkan dan dipotong dua
mengikut suka.
Panaskan minyak, tumis bawang
merah, bawang putih, halia dan serai hingga wangi. Masukkan bancuhan serbuk
rendang dan tumis.
Kemudian masukkan ketam, air, susu
cair dan asam keping. Masak hingga ketam separuh masak.
Masukkan kerisik dan hirisan daun
limau purut. Kacau sebati.
Masukkan serbuk pati ayam knorr dan
garam mengikut rasa. Kacau dan biarkan sekejap sebelum siap dihidang.
No comments:
Post a Comment