KERANG
Kerang merupakan nama sekumpulan moluska
dwicangkerang daripada famili Cardiidae. Kulit kerang banyak dijumpai di
pantai-pantai di seluruh dunia. Kulit kerang ini berbentuk seperti hati,
bersimetri dan mempunyai tetulang di luar yang nyata. Kerang adalah sejenis
haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan.
Mantel mempunyai tiga bukaan (inhalan, ekshalen, dan
pedal) untuk mengalirkan air serta untuk membenarkan kakinya ke luar. Kerang
biasanya mengorek lubang dengan menggunakan kakinya dan makan plankton yang
didapati daripada pengaliran air masuk dan keluar. Kerang-kerang juga berupaya
untuk 'melompat' dengan membengkokkan lalu meluruskan kakinya. Berbeza dengan
kebanyakan dwicangkerang, kerang ialah hermafrodit (khunsa) dan membiak dengan
pantas.
RESEPI KERANG GORENG
CILI
BAHAN BAHAN
1 kg kerang (ambil
isinya)
1 sudu teh gula
1 batang serai
(dititik)
2 keping asam
gelugur
Sedikit garam 4 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih
] digiling
20 biji cili kering
]
2.5 sm belacan ]
PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak dan
tumis bahan giling hingga naik baunya. Masukkan serai, gula, asam gelugur,
garam da kerang kacau rata-rata bila telah masak bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment