DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING RENDANG
BAHAN BAHAN
1 kg daging lembu
(dihiris)
2 inci lengkuas
(mengikut citarasa)
2 inci halia
(dikisar halus)
10 batang serai
(dikisar halus)
20 tangkai cili
kering (dikisar halus)
1 inci kunyit hidup
(dikisar halus) 2 biji bawang besar
(dikisar halus)
2 daun kunyit
(dipotong halus)
1 kg santan
½ biji kelapa
goreng (ditumbuk halus)
Sedikit garam
sebagai perisa untuk kerisik
Minyak untuk
menggoreng
PROSES PENYEDIAAN
Tumiskan kesemua
bahan yang dikisar dan dipotong hingga naik bau. Kemudian masukkan daging dan
masak sehingga daging empuk.
Setelah empuk,
masukkan pula kelapa goreng yang ditumbuk halus dan santan. Kemudian masukkan
garam sebagai perisa dan kacau bahan-bahan ini sehingga sebati. Angkat setelah
daging menjadi kering.
No comments:
Post a Comment