Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING RENDANG

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING RENDANG

BAHAN BAHAN
1 kg daging lembu (dihiris)
2 inci lengkuas (mengikut citarasa)
2 inci halia (dikisar halus)
10 batang serai (dikisar halus)
20 tangkai cili kering (dikisar halus)
1 inci kunyit hidup (dikisar halus)     2 biji bawang besar (dikisar halus)
2 daun kunyit (dipotong halus)
1 kg santan
½ biji kelapa goreng (ditumbuk halus)
Sedikit garam sebagai perisa untuk kerisik
Minyak untuk menggoreng

PROSES PENYEDIAAN
Tumiskan kesemua bahan yang dikisar dan dipotong hingga naik bau. Kemudian masukkan daging dan masak sehingga daging empuk.


Setelah empuk, masukkan pula kelapa goreng yang ditumbuk halus dan santan. Kemudian masukkan garam sebagai perisa dan kacau bahan-bahan ini sehingga sebati. Angkat setelah daging menjadi kering.

No comments:

Post a Comment