Ketam
adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI
KETAM BERCILI
3 ekor
ketam
1 tangkai
daun kari
Sedikit
cuka
0.5cm
halia dihiris
Minyak
untuk menumis
BAHAN-BAHAN UNTUK DIKISAR:
15 tangkai
cili kering
1 biji
bawang besar
1 biji
bawang putih
PROSES
PENYEDIAAN
Panaskan
minyak di dalam kuali dan tumiskan daun kari dan hirisan halia sehingga naik
bau.
Kemudian
masukkan bahan yang dikisar tadi dan tumis sehingga sambal agak garing. Setelah
garing masukkan ketam yang telah dibersihkan dan dibuang cengkerangnya dan
digaulkan sehingga sebati.
Perlahankan
api dan masukkan sedikit cuka dan tutupkan kuali dengan penutup. Ketam tak
perlu masak terlalu lama dan akhir sekali masukkan garam dan serbuk perasa
(jika suka). Masakan ini tidak terlalu kering.
No comments:
Post a Comment