Wednesday, December 27, 2017

RESEPI KETAM BERCILI

Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

RESEPI KETAM BERCILI
BAHAN BAHAN
3 ekor ketam
1 tangkai daun kari
Sedikit cuka
0.5cm halia dihiris
Minyak untuk menumis

BAHAN-BAHAN UNTUK DIKISAR:
15 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
1 biji bawang putih

PROSES PENYEDIAAN
Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan daun kari dan hirisan halia sehingga naik bau.

Kemudian masukkan bahan yang dikisar tadi dan tumis sehingga sambal agak garing. Setelah garing masukkan ketam yang telah dibersihkan dan dibuang cengkerangnya dan digaulkan sehingga sebati.

Perlahankan api dan masukkan sedikit cuka dan tutupkan kuali dengan penutup. Ketam tak perlu masak terlalu lama dan akhir sekali masukkan garam dan serbuk perasa (jika suka). Masakan ini tidak terlalu kering.

No comments:

Post a Comment