Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING ASAM
PEDAS
1kg daging
bahan-bahan
ditumbuk:
50gram cili kering
3 batang serai
5 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1cm belacan
Asam jawa secukup
rasa
garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
1. Potong daging
seperti untuk masak kicap dan rebus sehingga lembut.
2. Toskan daging
dan ambil air rebusan.
3. Tumiskan
bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau dan masukkan daging yang telah
direbus.
4. Gaul rata dan tudung selama 5 minit dan masukkan air rebusan, air asam jawa & garam secukup rasa. biarkan 20 minit kecilkan api.
4. Gaul rata dan tudung selama 5 minit dan masukkan air rebusan, air asam jawa & garam secukup rasa. biarkan 20 minit kecilkan api.
No comments:
Post a Comment