Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING GORENG BEREMPAH

Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING GORENG BEREMPAH
BAHAN BAHAN
½ kilo daging - hiris nipis
1 labu bawang besar - dihiris
4 ulas bawang putih - ditumbuk
1 kulit kayu manis - ditumbuk halus
kunyit
secubit garam
sedikit minyak
1 bungkus rempah - daging baba's
jintan manis - ditumbuk
jintan putih - ditumbuk
2 helai daun kari

***peramkan daging dgn dicampur jintan manis,jintan putih,kunyit,kulit kayu manis dan sedikit garam selama ½ jam.

PROSES PENYEDIAAN
1. Daging di goreng b'sama bwg besar,bwg putih,sehingga garing. toskan daging.

2. goreng rempah kari b'sama sedikit minyak dan masukkan daun kari sehigga naik bau.

3. masukkan daging semula dan gaulkan bersama. siap

No comments:

Post a Comment