Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING GORENG BEREMPAH
½ kilo daging -
hiris nipis
1 labu bawang besar
- dihiris
4 ulas bawang putih
- ditumbuk
1 kulit kayu manis
- ditumbuk halus
kunyit
secubit garam
sedikit minyak
1 bungkus rempah -
daging baba's
jintan manis -
ditumbuk
jintan putih -
ditumbuk
2 helai daun kari
***peramkan daging
dgn dicampur jintan manis,jintan putih,kunyit,kulit kayu manis dan sedikit
garam selama ½ jam.
PROSES PENYEDIAAN
1. Daging di goreng
b'sama bwg besar,bwg putih,sehingga garing. toskan daging.
2. goreng rempah kari b'sama sedikit minyak dan masukkan daun kari sehigga naik bau.
3. masukkan daging semula dan gaulkan bersama. siap
2. goreng rempah kari b'sama sedikit minyak dan masukkan daun kari sehigga naik bau.
3. masukkan daging semula dan gaulkan bersama. siap
No comments:
Post a Comment