Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING MASAK KARI
KERING
BAHAN BAHAN
500 gm daging lembu
¼ cawan kicap manis
2 sudu besar serbuk
lada putih
2 sudu besar sos
barbeku
2 sudu besar madu
2 sudu besar serbuk
kari
2 ulas bawang putih
dimayang
4 ulas bawang merah
dimayang
2 cm halia dihiris
Satu sudu besar
cili kisar
Sedikit minyak
untuk menumis
Sedikit gula dan
bahan perisa.
Garam secukup rasa.
Mentega untuk
sapuan.
PROSES PENYEDIAAN
Perap daging
bersama kicap manis, serbuk lada putih, sos barbeku, madu dan serbuk kari. Panaskan pan dan sapukan mentega, kemudian
panggang daging dengan api yang sederhana.
Panaskan kuali.
Masukkan cili boh dan goreng hingga garing. Kemudian masukkan bawang putih,
bawang merah dan halia. Tumis hingga baunya naik.
Masukkan serbuk
kari dan kacau hingga naik bau. Setelah itu masukkan garam dan gula. Setelah
agak masak, masukkan daging tadi dan gaulkan sama rata.
Siap untuk di hidang
bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment