DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DENDENG BERLADO
BAHAN BAHAN
Bahan-Bahan:
Bahan-bahan untuk
perap:
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
2.5 cm halia
600 gm daging,
dihiris nipis
2 cawan minyak
masak
Bahan-bahan untuk
menumis:
½ cawan minyak
masak 2 biji bawang besar, dicincang
halus
6 ulas bawang
putih, dicincang halus
12 biji cili merah,
ditumbuk halus
2 camca teh gula
Sedikit garam
3 helai daun limau
purut
3 camca besar air
asam jawa
PROSES PENYEDIAAN
Tumbuk halus bawang
besar, bawang putih dan halia. Gaulkan dengan daging dan perap sejam. Panaskan
minyak, goreng daging sampai garing.
Angkat dan
sejatkan. Panaskan minyak di dalam kuali berasingan. Tumis bawang besar dan
bawang putih sampai kekuningan. Masukkan cili, gula, garam, daun limau purut
dan air asam jawa.
Kacau dan biarkan
tumisan terbit minyak dan garing. Masukkan daging goreng, gaul rata dan masak
menggunakan api kecil (mengelakkan tumisan hangus). Setelah mesra, angkat dan
bolehlah dihidang.
No comments:
Post a Comment