Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DENDENG BERLADO

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DENDENG BERLADO

BAHAN BAHAN
Bahan-Bahan:
Bahan-bahan untuk perap:
2 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
2.5 cm halia
600 gm daging, dihiris nipis
2 cawan minyak masak

Bahan-bahan untuk menumis:
½ cawan minyak masak     2 biji bawang besar, dicincang halus
6 ulas bawang putih, dicincang halus
12 biji cili merah, ditumbuk halus
2 camca teh gula
Sedikit garam
3 helai daun limau purut
3 camca besar air asam jawa

PROSES PENYEDIAAN
Tumbuk halus bawang besar, bawang putih dan halia. Gaulkan dengan daging dan perap sejam. Panaskan minyak, goreng daging sampai garing.

Angkat dan sejatkan. Panaskan minyak di dalam kuali berasingan. Tumis bawang besar dan bawang putih sampai kekuningan. Masukkan cili, gula, garam, daun limau purut dan air asam jawa.


Kacau dan biarkan tumisan terbit minyak dan garing. Masukkan daging goreng, gaul rata dan masak menggunakan api kecil (mengelakkan tumisan hangus). Setelah mesra, angkat dan bolehlah dihidang.

No comments:

Post a Comment