Wednesday, December 27, 2017

RESEPI KERANG MASAK SERAI

KERANG
Kerang merupakan nama sekumpulan moluska dwicangkerang daripada famili Cardiidae. Kulit kerang banyak dijumpai di pantai-pantai di seluruh dunia. Kulit kerang ini berbentuk seperti hati, bersimetri dan mempunyai tetulang di luar yang nyata. Kerang adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan.


Mantel mempunyai tiga bukaan (inhalan, ekshalen, dan pedal) untuk mengalirkan air serta untuk membenarkan kakinya ke luar. Kerang biasanya mengorek lubang dengan menggunakan kakinya dan makan plankton yang didapati daripada pengaliran air masuk dan keluar. Kerang-kerang juga berupaya untuk 'melompat' dengan membengkokkan lalu meluruskan kakinya. Berbeza dengan kebanyakan dwicangkerang, kerang ialah hermafrodit (khunsa) dan membiak dengan pantas.


RESEPI KERANG MASAK SERAI

BAHAN BAHAN
2 kg kerang (direbus isinya)
½ kg santan pekat
2 sudu makan kerisik
4 batang serai (dipoton nipis)
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia 7 biji cili padi
7 tangkai cili kering
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan putih
1 sudu besar jintan manis
2 keping asam keping

PROSES PENYEDIAAN
Mesin halus bawnag merah, bawang putih, halia, cili padi, cili kering, ketumbar, jintan putih dan jintan manis. Panaskan minyak dan tumis bahan dimesin hingga wangi.

Masukkan kerang dan santan. Apabila mendidih, masukkan serai dan asam keping. Biar pekat baru angkat.

No comments:

Post a Comment