DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING SAYURAN ORIENTAL
BAHAN BAHAN
BAHAN 1:
½ kilo daging lembu
(hiris/potong tipis)
2 sudu makan kicap
lemak manis
1 sudu makan kicap
cair(light soy)
1 sudu makan kicap
hitam pekat(dark soy)
1 sudu makan sos
ikan(thai)
2 sudu makan sos
tiram
1 sudu makan minyak
bijan
1 sudu makan tepung
jagung
1 sudu teh serbuk
lada hitam
BAHAN 2:
1 inci halia (hiris
halus)
6 biji bawang putih
(kisar)
3 sudu makan minyak
(untuk menumis) Bahan 3 [Dibancuh
bersama]:
1 kub/cube stok
ayam (knorr/maggi)
1 sudu teh tepung
jagung
2 gelas air(panas)
BAHAN SAYURAN:
kailan kecil (baby
kailan) - 1 paket atau ikut selera
sedikit brokoli -
patah kecil
1 batang lobak
merah/carrot - Potong bulat
sedikit bunga kubis
Cendawan shitake
(dibuang batang) - ikut selera
1 tin kecil
cendawan butang
PROSES PENYEDIAAN
1. Bahan sayuran
dicelurkan ke dalam bekas/periuk air panas yang mendidih. Bubuhkan secubit garam
sebelum mencelur. Sayuran yang telah dicelur perlu ditoskan ke dalam tapisan.
2. Gaulkan sebati
Bahan 1 lalu biarkannya.
3. Panaskan minyak
dikuali dan tumiskan Bahan 2 hingga harum.
4. Lalu masukkan
Bahan 1 dan gaulkan dengan rata sehingga daging masak.
5. Apabila sudah
masak dan kelihatan kering atau garing atau "naik minyak", tuangkan
Bahan 3 yang telah dibancuh itu.
6. Kacau kesemuanya
dan biarkan sehingga mendidih dan kelihatan pekat sedikit.
7. Tutupkan api.
CADANGAN HIDANGAN:
1. Susunkan bahan
sayuran yang telah dicelur kedalam bekas hidangan(mangkuk atau pinggan besar).
2. Lalu
tuangkan(semasa panas) dengan rata masakan daging dikuali itu kesemuanya keatas
bahan sayuran yang dihidangkan.
3. Selamat menjamu
selera!
No comments:
Post a Comment