KETAM
Ketam
adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI KETAM BAKAU MASAK
MANIS
BAHAN
BAHAN
2 ekor ketam Bakau
½ sudu
besar tepung jagung
2 gelas
air
2 sudu sos
tomato
1 biji
telur dipukul sedikit
½ sudu
besar cili giling
3 ulas
bawang putih ditumbuk lumat
PROSES
PENYEDIAAN
Ketam dibersihkan. Kalau suka boleh
dipotong 2. Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bawang putih serta cili
giling hingga garing sedikit.
Setelah itu masukkan ketam serta
garam secukupnya. Biarkan hingga ketam masak sedikit. Satukan tepung jagung,
air, sos tomato. Kemudian tuangkan bancuhan tepung jagung ini ke dalam ketam.
Setelah itu masukkan pula telur yang dipukul sedikit. Rasa garamnya &
angkat.
Hiaslah ketam dengan daun saderi,
cili bunga & tomato.
No comments:
Post a Comment