Wednesday, December 27, 2017

RESEPI KETAM BAKAU MASAK MANIS

KETAM
Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

RESEPI KETAM BAKAU MASAK MANIS


BAHAN BAHAN
2 ekor ketam Bakau
½ sudu besar tepung jagung
2 gelas air
2 sudu sos tomato
1 biji telur dipukul sedikit
½ sudu besar cili giling
3 ulas bawang putih ditumbuk lumat

PROSES PENYEDIAAN
Ketam dibersihkan. Kalau suka boleh dipotong 2. Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bawang putih serta cili giling hingga garing sedikit.

Setelah itu masukkan ketam serta garam secukupnya. Biarkan hingga ketam masak sedikit. Satukan tepung jagung, air, sos tomato. Kemudian tuangkan bancuhan tepung jagung ini ke dalam ketam. Setelah itu masukkan pula telur yang dipukul sedikit. Rasa garamnya & angkat.


Hiaslah ketam dengan daun saderi, cili bunga & tomato.

No comments:

Post a Comment