DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING GORENG KICAP
BAHAN BAHAN
Daging ½ kg (di
rebus dan di potong nipis)
Bawang besar (di
mayang bulat)
lada hidup merah 3
tangkai(di potong menyerong)
Halia 1
inci((diketuk)
bawang putih 1
ulas( di ketuk)
lada api 5 tangkai
(di ketuk) kunyit
garam
ajinomoto
kicap manis cap
kipas udang
minyak masak 1 cwn
PROSES PENYEDIAAN
Daging yg tlh siap
di rebus dan di potong nipis,kemudian di lumurkan dgn kunyit dan garam.
Panaskan minyak msk
dlm kuali dan goreng daging tersebut hingga garing.angkat daging dan tumis pula
bwng putih,halia diikuti lada api,bwg bsr dan lada hidup.letak ajinomoto
sedikit dan kemudian letakkan kicap manis.selepas itu,blh lah masukkan pula
daging yg tlh siap di goreng..
kacau sehingga
daging tersebut diserap kicap dgn serata.
No comments:
Post a Comment