Wednesday, December 27, 2017

RESEPI LALA GORENG HALIA

LALA
Bagi mereka yang kurang mengenali remis atau disebut lala kecil dan kepah Ia adalah sejenis moluska bercengkerang yangboleh didapati di pesisir pantai. hampir tidak dikenali oleh sesetengah individu. Namun, bagi masyarakat pesisir pantai spesiesterbabit bukanlah sesuatu yang baru.

RESEPI LALA GORENG HALIA


BAHAN BAHAN
1 kg lala segar
3 cm halia
3 sudu besar cili boh
1 ulas bawang putih
2 biji bawang merah
1 biji bawang besar
2 cm asam keping
Sedikit minyak untuk menumis
sedikit air
garam secukup rasa
gula secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN
1) Bawang putih, bawang merah dan halia ditumbuk halus.
2) Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk sehingga wangi.
3) Masukkan cili boh dan tumis lagi.
4) Masukkan lala, asam keping dan gaul sebentar supaya sebati dengan bahan tumis.
5) Masukkan sedikit air supaya lala masak.
6) Akhir sekali masukkan garam, gula dan bawang besar yang dipotong ring.

7) Apabila lala mula terbuka ia menandakannya sudah masak.

No comments:

Post a Comment