LALA
Bagi
mereka yang kurang mengenali remis atau disebut lala kecil dan kepah Ia adalah
sejenis moluska bercengkerang yangboleh didapati di pesisir pantai. hampir
tidak dikenali oleh sesetengah individu. Namun, bagi masyarakat pesisir pantai
spesiesterbabit bukanlah sesuatu yang baru.
RESEPI LALA
GORENG HALIA
BAHAN
BAHAN
1 kg lala
segar
3 cm halia
3 sudu
besar cili boh
1 ulas
bawang putih
2 biji
bawang merah
1 biji
bawang besar
2 cm asam
keping
Sedikit
minyak untuk menumis
sedikit
air
garam
secukup rasa
gula
secukup rasa
PROSES
PENYEDIAAN
1) Bawang putih, bawang merah dan
halia ditumbuk halus.
2) Panaskan minyak dan tumis bahan
tumbuk sehingga wangi.
3) Masukkan cili boh dan tumis
lagi.
4) Masukkan lala, asam keping dan
gaul sebentar supaya sebati dengan bahan tumis.
5) Masukkan sedikit air supaya lala
masak.
6) Akhir sekali masukkan garam,
gula dan bawang besar yang dipotong ring.
7) Apabila lala mula terbuka ia
menandakannya sudah masak.
No comments:
Post a Comment