Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DENDENG LAMBOK

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DENDENG LAMBOK

BAHAN BAHAN
1 kati daging
3 biji bawang besar (dihiris bulat)
5 kuntum bunga cengkih
½ sudu lada hitam    1 cawan air asam jawa
10 biji cili merah(ditumbuk pecah-pecah)
Garam secukupnya

PROSES PENYEDIAAN

Daging dipotong nipis-nipis dua inci persegi dan diketuk sedikit supaya lembut dan direndam dengan air asam jawa serta sedikit gula lebih kurang 1/2 jam. Panaskan minyak, goreng daging tadi hingga masak dan diangkat. 

Kurangkan minyak menggoreng daging tadi setelah itu tumiskan cili, bawang besar, lada hitam dan bunga cengkih. 

Biar naik baunya. Setelah baunya naik, baru masukkan semula daging itu. Biarkan kira-kira tiga minit barulah diangkat untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment