DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI
DENDENG LAMBOK
BAHAN BAHAN
1 kati daging
3 biji bawang besar
(dihiris bulat)
5 kuntum bunga
cengkih
½ sudu lada hitam 1 cawan air asam jawa
10 biji cili
merah(ditumbuk pecah-pecah)
Garam secukupnya
PROSES PENYEDIAAN
Daging dipotong
nipis-nipis dua inci persegi dan diketuk sedikit supaya lembut dan direndam
dengan air asam jawa serta sedikit gula lebih kurang 1/2 jam. Panaskan minyak,
goreng daging tadi hingga masak dan diangkat.
Kurangkan minyak menggoreng
daging tadi setelah itu tumiskan cili, bawang besar, lada hitam dan bunga
cengkih.
Biar naik baunya. Setelah baunya naik, baru masukkan semula daging
itu. Biarkan kira-kira tiga minit barulah diangkat untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment