Wednesday, December 27, 2017

RESEPI KERANG REBUS

KERANG
Kerang merupakan nama sekumpulan moluska dwicangkerang daripada famili Cardiidae. Kulit kerang banyak dijumpai di pantai-pantai di seluruh dunia. Kulit kerang ini berbentuk seperti hati, bersimetri dan mempunyai tetulang di luar yang nyata. Kerang adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan.

Mantel mempunyai tiga bukaan (inhalan, ekshalen, dan pedal) untuk mengalirkan air serta untuk membenarkan kakinya ke luar. Kerang biasanya mengorek lubang dengan menggunakan kakinya dan makan plankton yang didapati daripada pengaliran air masuk dan keluar. Kerang-kerang juga berupaya untuk 'melompat' dengan membengkokkan lalu meluruskan kakinya. Berbeza dengan kebanyakan dwicangkerang, kerang ialah hermafrodit (khunsa) dan membiak dengan pantas.


RESEPI KERANG REBUS

BAHAN BAHAN
2 kilo kerang - dibersihkan
2 batang serai - dititik
1 keping asam keping - basuh
sedikit air
garam
Bahan Tumbuk
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
15 biji cili api    Bahan Utk Sos Pencicah
1 labu bawang besar - di dadu kecil
2 sudu kecil cili api kisar
kicap pekat
kicap manis
sedikit air


PROSES PENYEDIAAN
Kerang
Masukkan semua bahan kedalam periuk dan rebus hingga kerang masak.

Sos

Campurkan semua bahan dan kacau sebati.  Sedia untuk dihidang

No comments:

Post a Comment