Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING MASAK SEMOR
BAHAN BAHAN
1 kilo daging
200 grm kerisek
kelapa
1 ½ cawan kicap
rempah penumis
kulit kayu manis,bunga lawang,cengkeh,bunga pelaga.
Garam dan gula ikut
rasa.
air unutk kadar
melembutkan daging 75 gm ketumbar
50 gm jintan manis
10 gm jintan putih
dikisar halus
2 buku bawang besar
5 ulas bawangn
putih
dipotong nipis
3 ibu jari halia
dipotong nipis
PROSES PENYEDIAAN
Tumis bawang dengan
bahan rempah penumis,naik bau masukan daging dan air,serta bahan yg dikisar
halus,kicap,halia .
Masak secara
perlahan,setelah hampir masak masukkan kerisek.Setelah agak kering airnya
angkat hidang.
No comments:
Post a Comment