Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING MASAK SEMOR

Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING MASAK SEMOR
BAHAN BAHAN
1 kilo daging
200 grm kerisek kelapa
1 ½ cawan kicap
rempah penumis kulit kayu manis,bunga lawang,cengkeh,bunga pelaga.
Garam dan gula ikut rasa.
air unutk kadar melembutkan daging         75 gm ketumbar
50 gm jintan manis
10 gm jintan putih
dikisar halus
2 buku bawang besar
5 ulas bawangn putih
dipotong nipis
3 ibu jari halia dipotong nipis

PROSES PENYEDIAAN
Tumis bawang dengan bahan rempah penumis,naik bau masukan daging dan air,serta bahan yg dikisar halus,kicap,halia .


Masak secara perlahan,setelah hampir masak masukkan kerisek.Setelah agak kering airnya angkat hidang.

No comments:

Post a Comment