Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING GORENG KERING
300 gm daging
(hiris nipis)
2 biji bawang besar
(dipotong bulat)
2 biji cili hijau
(potong 4)
4 biji bawang putih
(diketuk)
1 tin kacang pis 3 sudu besar sos tiram
4 cm halia (hiris
nipis)
Sedikit gula
Garam secukup rasa
Minyak untuk
menumis
PROSES PENYEDIAAN
1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih sehingga naik aromanya.
1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih sehingga naik aromanya.
2. Masukkan sos tiram. Setelah naik baunya, masukkan pula daging. Masak daging sehingga empuk.
3. Masukkan cili hijau & halia. Akhir sekali barulah dimasukkan kacang pis, gula & garam. Kacau sebati, angkat & hidangkan.
No comments:
Post a Comment