Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING GORENG KERING

Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING GORENG KERING
BAHAN BAHAN
300 gm daging (hiris nipis)
2 biji bawang besar (dipotong bulat)
2 biji cili hijau (potong 4)
4 biji bawang putih (diketuk)
1 tin kacang pis 3 sudu besar sos tiram
4 cm halia (hiris nipis)
Sedikit gula
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

PROSES PENYEDIAAN
1. Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih sehingga naik aromanya. 

2. Masukkan sos tiram. Setelah naik baunya, masukkan pula daging. Masak daging sehingga empuk. 

3. Masukkan cili hijau & halia. Akhir sekali barulah dimasukkan kacang pis, gula & garam. Kacau sebati, angkat & hidangkan.

No comments:

Post a Comment