DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING DENDENG
BERCILI
BAHAN BAHAN
1 kg daging(lembu
yang tidak berlemak)
250 gm cili merah
6 ulas bawang
merah(dimayang halus)
½ cawan gula
merah (untuk dicampur dengan gula putih menghasilkan warna coklat)
Sedikit kapur
PROSES PENYEDIAAN
Kemudian digoreng hingga
garing,angkat & ketepikan.Cili merah dibuang bijinya,ditumbuk kasar bersama
bawang merah & putih.
Panaskan sedikit minyak dlm kuali,tumiskan bahan ini
sehingga naik baunya.Masukkan daging tadi dan digaulkan hingga rata sesuaikan
rasanya.Bila telah garing bolehlah diangkat
No comments:
Post a Comment