DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING SAMBAL
BAHAN BAHAN
Daging Lembu
(ketulan) - 500gm
Kicap (utk rebusan)
garam dan gula
secukup rasa Cili Boh - 4 sudu besar
bawang goreng
minyak - 2 sudu
besar
PROSES PENYEDIAAN
1. Rebus daging dgn
air + kicap sehingga empuk.
2. Hiris daging
tersebut nipis-nipis.
3. Air rebusan
tadi, jgn dibuang.
4. Tumis cili boh
dgn minyak.
5. Setelah cili
masak dgn sempurna, masukkan daging yang telah dihiris tadi.
6. Tambahkan garam
dan gula secukup rasa.
7. Masukkan air
rebusan daging tadi.
8. Kacau dan tunggu
sehingga kering.
9. Akhir sekali,
taburkan bawang goreng sebelum dipadamkan api, dan kacau buat kali terakhir.
No comments:
Post a Comment