Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING SAMBAL

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING SAMBAL

BAHAN BAHAN
Daging Lembu (ketulan) - 500gm
Kicap (utk rebusan)
garam dan gula secukup rasa     Cili Boh - 4 sudu besar
bawang goreng
minyak - 2 sudu besar

PROSES PENYEDIAAN
1. Rebus daging dgn air + kicap sehingga empuk.
2. Hiris daging tersebut nipis-nipis.
3. Air rebusan tadi, jgn dibuang.
4. Tumis cili boh dgn minyak.
5. Setelah cili masak dgn sempurna, masukkan daging yang telah dihiris tadi.
6. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
7. Masukkan air rebusan daging tadi.
8. Kacau dan tunggu sehingga kering.

9. Akhir sekali, taburkan bawang goreng sebelum dipadamkan api, dan kacau buat kali terakhir.

No comments:

Post a Comment