Wednesday, December 27, 2017

RESEPI KERANG MASAK TUMIS

KERANG
Kerang merupakan nama sekumpulan moluska dwicangkerang daripada famili Cardiidae. Kulit kerang banyak dijumpai di pantai-pantai di seluruh dunia. Kulit kerang ini berbentuk seperti hati, bersimetri dan mempunyai tetulang di luar yang nyata. Kerang adalah sejenis haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan.


Mantel mempunyai tiga bukaan (inhalan, ekshalen, dan pedal) untuk mengalirkan air serta untuk membenarkan kakinya ke luar. Kerang biasanya mengorek lubang dengan menggunakan kakinya dan makan plankton yang didapati daripada pengaliran air masuk dan keluar. Kerang-kerang juga berupaya untuk 'melompat' dengan membengkokkan lalu meluruskan kakinya. Berbeza dengan kebanyakan dwicangkerang, kerang ialah hermafrodit (khunsa) dan membiak dengan pantas.


RESEPI KERANG MASAK TUMIS

BAHAN BAHAN
2 sudu makan air asam jawa
2 biji buah tomato dibelah dua
1 labu bawang besar dimayang bulat
200 gm isi  kerang
½ cawan kacang tanah digoreng dan ditumbuk separuh halus
½ cawan Kelloggs's Cornflakes diramas kasar-kasar
½ cawan sultana
½ cawan kacang peas
½ cawan minyak kacang
Garam secukup rasa  15 biji cili kering
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
2 cm halia
3 sm kunyit hidup
1 batang serai - dititik
1 gelas besar pati santan
Cara:

PROSES PENYEDIAAN
Cili kering, bawang merah, bawang putih, ketumbar, jintan manis, jintan putih, halia, kunyit dan sedikit garam digiling hingga halus. Pijarkan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan yang telah digiling tadi hingga naik baunya.

Setelah itu masukkan pati santan, sedikit gula, serai dan air asam jawa sambil kacau rata-rata. Bila telah mendidih masukkan kacang tanah, kerang, bawang besar, sultana dan buah tomato. 

No comments:

Post a Comment