KETAM
Ketam
adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI KETAM TUMIS
BAHAN
BAHAN
4 ekor
ketam Bakau (dibersihkan)
3 senduk
cili kering yg telah dikisar
3 ulas
bawang merah (dihiris)
1 inci
halia (dihiris)
1 biji
kelapa (ambil 2 cwn santan pekat)
2 helai
daun kunyit (dihiris halus)
Minyak utk
menumis
Garam dan
serbuk perasa secukupnya
PROSES
PENYEDIAAN
1) Panaskan minyak dan tumiskan
bawang merah dan halia hingga kekuningan.
2) Setelah naik bau masukkan cili
mesin. Tumiskan sehingga cili garing.
3) Masukkan santan pekat dan ketam..
Biarkan seketika.
4) Akhir sekali masukkan daun
kunyit, garam dan serbuk perasa. Kacau seketika dan boleh lah dihidangkan.
No comments:
Post a Comment