Wednesday, December 27, 2017

RESEPI KETAM TUMIS

KETAM
Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

RESEPI KETAM TUMIS


BAHAN BAHAN
4 ekor ketam Bakau  (dibersihkan)
3 senduk cili kering yg telah dikisar
3 ulas bawang merah (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 biji kelapa (ambil 2 cwn santan pekat)
2 helai daun kunyit (dihiris halus)
Minyak utk menumis
Garam dan serbuk perasa secukupnya

PROSES PENYEDIAAN
1) Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan halia hingga kekuningan.
2) Setelah naik bau masukkan cili mesin. Tumiskan sehingga cili garing.
3) Masukkan santan pekat dan ketam.. Biarkan seketika.

4) Akhir sekali masukkan daun kunyit, garam dan serbuk perasa. Kacau seketika dan boleh lah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment