KETAM
Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI LEMAK
KETAM
BAHAN
BAHAN
½ kg ketam
dibersihkan
8 ulas
bawang merah
2 hiris
lengkuas
1 sudu
kecil serbuk kunyit
1 biji
kelapa diparut dan diambil santannya 6
tangkai cili kering dikisar
2 keping
asam jawa
Garam
secukup rasa
Sedikit
gula
PROSES
PENYEDIAAN
Tumbuk bawang merah dan lengkuas.
Campurkan bersama cili kisar, masukkan ke dalam santan.
Panaskan kuah di atas api perlahan,
setelah kuah mendidih masukkan asam keping dan ketam yang telah dibersihkan.
Biar lagi sehingga mendidih, masukkan garam dan gula. Setelah ketam masak,
angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment