Ketam
adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI
KETAM BUNGA BLACK PEPPER
3 ekor
Ketam Bunga
2 inci
Halia (dihiris halus memanjang)
3 ulas Bwg
putih (dicincang)
2 ulas Bwg
kecil (dicincang jugak)
1 sudu makan
Lada Hitam (ditumbuk kasar)
Sos Tiram
Sos Cili
Sos Black
Pepper
Sedikit Gula
PROSES
PENYEDIAAN
1) Tumis
Halia, Bwg Putih & Bwg Merah sampai naik bau
2)
Masukkan semua sos yang kat atas tu
3)
Masukkan juga lada hitam yg dah ditumbuk
4)
Masukkan ketam
5) Kacau
biar sebati dan kemudian ditutup sekejap biar isi ketam masak
6) Lebih
kurang 10-15 minit tu dah boleh tutup api . siap
No comments:
Post a Comment