LALA
Bagi
mereka yang kurang mengenali remis atau disebut lala kecil dan kepah Ia adalah
sejenis moluska bercengkerang yangboleh didapati di pesisir pantai. hampir
tidak dikenali oleh sesetengah individu. Namun, bagi masyarakat pesisir pantai
spesiesterbabit bukanlah sesuatu yang baru.
RESEPI LALA
GORENG PEDAS
BAHAN
BAHAN
500 gm
lala
4 ulas
bawang putih
3 ulas
bawang merah
1 sudu
besar kicap cair
1 sudu
kecil gula
10 biji
cili padi - dititik
1 batang
serai
2 sm halia
Minyak
untuk menumis
Garam
PROSES
PENYEDIAAN
Lala dicuci dan ditoskan. Halia,
bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus.
Panaskan minyak dan tumis bahan
tumbuk hingga wangi. Masukkan serai dan cili padi.
Kacau sekejap lalu tuangkan sos
tiram dan kicap. Bubuh gula serta garam. Akhir sekali masukkan lala dan kacau
rata-rata. Angkat.
No comments:
Post a Comment