Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING BLACK
PEPEER
BAHAN BAHAN
Daging - Direbus
dan hiris nipis
½ cawan kicap pekat
¼ cawan sos tiram
3 sudu besar lada
hitam - ditumbuk kasar
1 mangkuk air asam
jawa
1 sudu besar gula 3 ulas bawang putih - hiris
5 ulas bawang merah
- hiris
1 inci halia -
hiris
1 labu cili epal
(capcicum) - potong memanjang
1 batang salary -
potong memanjang
1 labu bawang besar
- potong kiub
PROSES PENYEDIAAN
1. Tumis bawang merah,
putih, halia hingga kuning dan naik bau. Masukkan kicap pekat dan lada hitam.
2. Masukkan daging,
air asam jawa. Biar mendidih. Masukkan
sos tiram, gula, bawang besar, salary, capsicum. Biarkan mendidih dan pekat.
3. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment