KETAM
Ketam
adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI KETAM SAMBAL
BAHAN
BAHAN
Ketam 3
ekor
Lada
kering (blend)secukup pedas
Bawang
merah 2 ulas (blend)
Bawang
putih 2 ulas (blend)
sedikit
udang kering
daun kari
telur 2
biji
Minyak mkn
(tumis)
Garam
& Gula (secukup rasa)
Air 1
cawan
sedikit
asam jawa
PROSES
PENYEDIAAN
bersihkan ketam & kerat 4.
masukan minyak untuk menumis, masukkn bahan yg di blend tadi (lada kering, bwg
merah, bwg putih, udang kering) seterusnya masukkn daun kari.
Masukkan, garam, gula ,air asam
jawa. kacau hingga rata seterusnya masukan telur pecahkn dn kacau hingga agak
pekat. seterusnya masukkn ketam tadi.
No comments:
Post a Comment