Wednesday, December 27, 2017

RESEPI KETAM SAMBAL

KETAM
Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

RESEPI KETAM SAMBAL


BAHAN BAHAN
Ketam 3 ekor
Lada kering (blend)secukup pedas
Bawang merah 2 ulas (blend)
Bawang putih 2 ulas (blend)
sedikit udang kering
daun kari
telur 2 biji
Minyak mkn (tumis)
Garam & Gula (secukup rasa)
Air 1 cawan
sedikit asam jawa

PROSES PENYEDIAAN
bersihkan ketam & kerat 4. masukan minyak untuk menumis, masukkn bahan yg di blend tadi (lada kering, bwg merah, bwg putih, udang kering) seterusnya masukkn daun kari.


Masukkan, garam, gula ,air asam jawa. kacau hingga rata seterusnya masukan telur pecahkn dn kacau hingga agak pekat. seterusnya masukkn ketam tadi.

No comments:

Post a Comment