KERANG
Kerang merupakan nama sekumpulan moluska
dwicangkerang daripada famili Cardiidae. Kulit kerang banyak dijumpai di
pantai-pantai di seluruh dunia. Kulit kerang ini berbentuk seperti hati,
bersimetri dan mempunyai tetulang di luar yang nyata. Kerang adalah sejenis
haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan.
Mantel mempunyai tiga bukaan (inhalan, ekshalen, dan
pedal) untuk mengalirkan air serta untuk membenarkan kakinya ke luar. Kerang
biasanya mengorek lubang dengan menggunakan kakinya dan makan plankton yang
didapati daripada pengaliran air masuk dan keluar. Kerang-kerang juga berupaya
untuk 'melompat' dengan membengkokkan lalu meluruskan kakinya. Berbeza dengan
kebanyakan dwicangkerang, kerang ialah hermafrodit (khunsa) dan membiak dengan
pantas.
RESEPI KERANG MASAK PAPRIK
BAHAN BAHAN
1 bungkus kerang
beberapa batang
serai
1 labu bawang
besar(ditumbuk kasar)
4 ulas bawang
putih(ditumbuk kasar)
sedikit hirisan
halia
3 helai daun limau
purut(dicarik-carik)
segenggam cili
kering(dimesin halus)
garam & gula
sos cili dan tomato
perasa(jika suka)
PROSES PENYEDIAAN
Rebus kerang
bersama sedikit air dan beberapa batang serai. Setelah masak
toskan.Buang serai. panaskan kuali
dengan sedikit minyak.
tumis semua bahan tumbuk.masukkan limau purut.masukkan cili biarkan seketika.masukkan garam dan gula serta sedikit perasa dan sedikit sos cili dan tomato.akhir masukkan kerang dan biar seketika.
No comments:
Post a Comment