Tuesday, December 26, 2017

RESEPI KAMBING MASAK KUZI

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI KAMBING MASAK KUZI

BAHAN BAHAN
1 kg daging kambing
5 sudu besar minyak
5 biji buah pelaga
2 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
1 camca teh serbuk buah pala
1 sudu besar puri tomato
1 camca teh serbuk jintan putih
1 camca teh serbuk jintan manis
Sedikit gula, garam dan serbuk perasa
½ tin susu cair  Bahan-bahan dikisar:

3 cm halia
5 biji bawang merah
2 cm lengkuas
4 ulas bawang putih


PROSES PENYEDIAAN
Tumis bahan kisar hingga wangi.Masukkan buah pelaga, kayu manis, bunga lawang dan serbuk buah pala. Kacau rata.

Seterusnya, masukkan puri tomato, serbuk jintan putih dan serbuk jintan manis. Kacau hingga puri tomato pecah minyak. Masukkan daging kambing dan biarkan seketika.


Masukkan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya. Kacau rata. Apabila daging empuk, masukkan susu cair dan gaul rata. Biarkan mendidih seketika kemudian angkat.

No comments:

Post a Comment