Kerang merupakan nama sekumpulan moluska
dwicangkerang daripada famili Cardiidae. Kulit kerang banyak dijumpai di
pantai-pantai di seluruh dunia. Kulit kerang ini berbentuk seperti hati,
bersimetri dan mempunyai tetulang di luar yang nyata. Kerang adalah sejenis
haiwan bercengkerang (kerang-kerangan) yang boleh dimakan.
Mantel mempunyai tiga bukaan (inhalan, ekshalen, dan
pedal) untuk mengalirkan air serta untuk membenarkan kakinya ke luar. Kerang
biasanya mengorek lubang dengan menggunakan kakinya dan makan plankton yang
didapati daripada pengaliran air masuk dan keluar. Kerang-kerang juga berupaya
untuk 'melompat' dengan membengkokkan lalu meluruskan kakinya. Berbeza dengan
kebanyakan dwicangkerang, kerang ialah hermafrodit (khunsa) dan membiak dengan
pantas.
- 1 kg kerang
- 2 btg serai (dititik)
- sedikit minyak 2 ulas bawang merah (dicincang halus)
- secubit garam dan ajinomoto
PROSES PENYEDIAAN
- Bawang merah yang telah dicincang ditumis sehingga naik baunya.
- Masukkan serai dan goreng sekejap.
- Masukkan kerang, garam dan ajinomoto. Kacau dan tutup kuali.
- Pastikan airnya kering sebelum diangkat dan dihidang.
No comments:
Post a Comment