Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING GORENG ASAM

Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING GORENG ASAM
BAHAN BAHAN
400 gram Daging (dihiris nipis)
4 ulas bawang kecil (tumbuk)
4 ulas bawang puti (tumbuk)
5 ulas cili api (tumbuk)
1 biji bawang besar (hiris melintang)
Air asam jawa
serbuk kunyit
serbuk perasa
garam
minyak untuk menggoreng
Air

PROSES PENYEDIAAN
1. Daging dibasuh bersih dan digoreng di dalam minyak panas sehingga separuh masak.


2. Tumis bahan2 yang ditumbuk (bawang merah, bawang putih & halia) sehingga naik bau dan garing. 

3. Masukan daging & bawang besar, kunyit & garam & cili api, kacau. Kemudian masukan air & serbuk perasa. 

4. Masak sehingga daging agak empuk & angkat untuk di hidangkan

No comments:

Post a Comment