Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING GORENG ASAM
400 gram Daging
(dihiris nipis)
4 ulas bawang kecil
(tumbuk)
4 ulas bawang puti
(tumbuk)
5 ulas cili api
(tumbuk)
1 biji bawang besar
(hiris melintang)
Air asam jawa
serbuk kunyit
serbuk perasa
garam
minyak untuk
menggoreng
Air
PROSES PENYEDIAAN
1. Daging dibasuh
bersih dan digoreng di dalam minyak panas sehingga separuh masak.
2. Tumis bahan2 yang
ditumbuk (bawang merah, bawang putih & halia) sehingga naik bau dan garing.
3. Masukan daging & bawang besar, kunyit & garam & cili api, kacau. Kemudian masukan air & serbuk perasa.
4. Masak sehingga daging agak empuk & angkat untuk di hidangkan
3. Masukan daging & bawang besar, kunyit & garam & cili api, kacau. Kemudian masukan air & serbuk perasa.
4. Masak sehingga daging agak empuk & angkat untuk di hidangkan
No comments:
Post a Comment