Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING MASAK MERAH
BAHAN BAHAN
300 gm daging lembu
2 biji bawang besar
(dihiris)
3 ulas bawang putih
(dititik)
125 gm sos tomato
4 sudu besar cili
kering (dikisar)
Sedikit kicap cair
Garam secukup rasa
Sedikit air
Minyak untuk
menumis
PROSES PENYEDIAAN
Rebus daging dengan
ditambah sedikit pewarna merah sehingga empuk. Potong daging lebih kurang
sebesar 5 cm.
Panasakan minyak
& tumis bawang putih sehingga naik baunya. Masukkan cili kering. Tumis
sehingga pecah minyak. Masukkan sos tomato & daging yang telah dipotong
tadi bersama sedikit air.
Tambahkan sedikit
garam & kicap cair. Masak sehingga kuah agak kering barulah dimasukkan pula
hirisan bawang besar. Kacau seketika & angkat.
No comments:
Post a Comment