Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING GORENG SOS
TIRAM
BAHAN BAHAN
600 gm daging
3 sudu besar sos
tiram
1 sudu teh lada
sulah
Sedikit gula
½ cawan minyak
sayuran 2 cawan air
3 inci halia
dihiris nipis
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
PROSES PENYEDIAAN
1. Panaskan minyak di
dalam kuali.Masukkan halia, lada sulah, bawang merah dan bawang putih yang
telah ditumbuk.
2. Masukkan air, biarkan sehingga mendidih. Kemudian, masukkan sos tiram. Masukkan daging dan masak sehingga pekat.
2. Masukkan air, biarkan sehingga mendidih. Kemudian, masukkan sos tiram. Masukkan daging dan masak sehingga pekat.
No comments:
Post a Comment