Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING GORENG JINTAN
BAHAN BAHAN
Bahan A
300g daging
dipotong nipis
1 sudu jintan manis
ditumbuk
½ sudu lada hitam
ditumbuk
sedikit kunyit
serbuk
Air untuk merebus
daging
BAHAN B
3 tangkai cili
kecil (hijau) dipotong
1 tangkai cili
besar (merah) dipotong
1 biji bawang besar
dipotong bulat
1 tangkai daup sup
1 tangkai daun
bawang
2 sudu minyak untuk
menumis
sedikit cuka
sedikit kicap
garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Daging digaul
bersama Bahan A, rebus sehingga empuk, dan air telah kering.
Di dalam kuali yang
sama, masukkan minyak, tumiskan bawang besar,cili,daun sup dan daun bawang.
Masukkan garam
secukup rasa. Akhir sekali masukkan sedikit cuka dan kicap untuk membangkitkan
aroma yang cukup menyelerakan..
No comments:
Post a Comment