Wednesday, December 27, 2017

RESEPI KETAM BAKAU LADA HITAM

Ketam adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai "ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal. Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m

RESEPI KETAM BAKAU LADA HITAM
BAHAN BAHAN
4 ekor ketam Bakau
100 gm tepung serbaguna
4 ulas bawang putih
2 biji bawang besar
4 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram

PROSES PENYEDIAAN
Celupkan ketam kedalam tepung serbaguna dan kemudian goreng. Angkat dan ketepikan dahulu.


Kisar bawang putih dan bawang besar. Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan sos tiram, sos lada hitam, sos cili dan kicap pekat ke dalam kuali. Masukkan ketam. Kacau rata sehingga beberapa minit.

No comments:

Post a Comment