Ketam
adalah krustasia decapod dari infraorder Brachyura, dimana biasanya mempunyai
"ekor" yang amat pendek (Greek: brachy = pendek, ura = ekor), atau di
mana abdomennya adalah seluruhnya tersembunyi di bawah thoraks. Mereka umumnya
diliputi dengan satu cengkerang eksoskeleton tebal, dan dilengkapi dengan
sepasang kuku chelae). Ketam dijumpai di semua lautan dunia; terdapat juga
banyak ketam air tawar dan haiwan terestrial, khususnya di rantau tropikal.
Ketam berbeza dalam saiz dari ketam pea, hanya sedikit milimeter luas, kepada
ketam lelabah Jepun, dengan kaki yang mencecah hingga 4 m
RESEPI
KETAM BAKAU LADA HITAM
4 ekor
ketam Bakau
100 gm
tepung serbaguna
4 ulas
bawang putih
2 biji
bawang besar
4 sudu
besar sos lada hitam
1 sudu
besar sos cili
2 sudu
besar kicap pekat
1 sudu
besar sos tiram
PROSES
PENYEDIAAN
Celupkan
ketam kedalam tepung serbaguna dan kemudian goreng. Angkat dan ketepikan
dahulu.
Kisar
bawang putih dan bawang besar. Tumiskan bahan kisar sehingga naik bau. Masukkan
sos tiram, sos lada hitam, sos cili dan kicap pekat ke dalam kuali. Masukkan
ketam. Kacau rata sehingga beberapa minit.
No comments:
Post a Comment