Wednesday, December 27, 2017

RESEPI OTAK OTAK

Otak-otak adalah isi ikan berempah di Malaysia. Ia terdapat di Terengganu, Pahang, Johor dan juga di Indonesia, terutamanya di Sulawesi, dan Singapura di mana ia dipanggil sebagai otah-otah, otah atau otak. Ia kebiasaannya di makan sebagai makanan ringan.
RESEPI OTAK OTAK


BAHAN BAHAN
5 biji telur (dipukul hingga kembang)
1 cawan pati santan
1 camca sagu
2 pokok daun bawang

BAHAN GILING:
625 ikan tenggiri cabut tulang
3 hiris halia
8 ulas bawang merah
4 ualas bawang putih
8 cm serai (dihiris)
1 camca jintan putih 2 pokok daun sup
Garam secukup rasa
Daun pisang (dilayurkan)-untuk membungkus
1 camca jintan manis
7 batang lada kering (direndam & ditoskan)
1 camca ketumbar (direndangkan)
1.2 cm kunyit hidup
2 camca gula halus

PROSES PENYEDIAAN
Satukan semua bahan kecuali daun pisang. Gaulkan rata-rata & sesuaikan

rasanya. Bungkus bahagian-bahagian campuran itu dengan daun pisang. Sematkan dengan lidi.

Kukuslah selama 20-30 minit,hingga masak.Hidangkan panas-panas atau sejuk dengan nasi & sayur-sayuran atau dengan nasi kunyit.


Kalau nak sedap boleh bakar sekali

No comments:

Post a Comment