Otak-otak
adalah isi ikan berempah di Malaysia. Ia terdapat di Terengganu, Pahang, Johor
dan juga di Indonesia, terutamanya di Sulawesi, dan Singapura di mana ia
dipanggil sebagai otah-otah, otah atau otak. Ia kebiasaannya di makan sebagai
makanan ringan.
RESEPI OTAK
OTAK
BAHAN
BAHAN
5 biji
telur (dipukul hingga kembang)
1 cawan
pati santan
1 camca
sagu
2 pokok
daun bawang
BAHAN GILING:
625 ikan
tenggiri cabut tulang
3 hiris
halia
8 ulas
bawang merah
4 ualas
bawang putih
8 cm serai
(dihiris)
1 camca
jintan putih 2 pokok daun sup
Garam
secukup rasa
Daun
pisang (dilayurkan)-untuk membungkus
1 camca
jintan manis
7 batang
lada kering (direndam & ditoskan)
1 camca
ketumbar (direndangkan)
1.2 cm
kunyit hidup
2 camca
gula halus
PROSES
PENYEDIAAN
Satukan semua bahan kecuali daun
pisang. Gaulkan rata-rata & sesuaikan
rasanya. Bungkus bahagian-bahagian
campuran itu dengan daun pisang. Sematkan dengan lidi.
Kukuslah selama 20-30 minit,hingga
masak.Hidangkan panas-panas atau sejuk dengan nasi & sayur-sayuran atau
dengan nasi kunyit.
Kalau nak sedap boleh bakar sekali
No comments:
Post a Comment