Tuesday, December 26, 2017

RESEPI DAGING GORENG BERCILI

DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.

Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses, dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.

RESEPI DAGING GORENG BERCILI

BAHAN BAHAN
600 gm daging
20-25 tangkai cili kering
5 ulas bawang putih
15 ulas bawang merah
1 cm halia 1 cm lengkuas
15 biji buah keras
6 camca minyak makan
Sedikit asam jawa
Garam secukup rasa

PROSES PENYEDIAAN

Daging dibersih & dipotong ikut suka hati. Cili, bawang putih, bawang merah, halia, lengkuas & buah keras digiling halus. Pijarkan minyak di dalam kuali, tumis ramuan yang digiling tadi. Bila wangi, masukkan daging & kecilkan api. Bila daging empuk, masukkan air asam jawa & garam.

No comments:

Post a Comment