DAGING
Daging, dalam definisi terluasnya, ialah tisu haiwan
yang digunakan sebagai makanan. Selalunya daging ini memaksudkan otot rangka
dan lemak yang berkaitan, tetapi juga boleh memaksudkan organ otot, termasuk
paru-paru, hati, kulit, otak, sumsum tulang dan ginjal. Perkataan daging turut
digunakan oleh industri pembungkusan dan penjualan industri untuk memaksudkan
daging mamalia (lembu, kambing, dsb.) dan ayam itik yang diternak dan
disembelih untuk penggunaan manusia, tetapi mengecualikan telur dan makanan
laut yang meskipun terdiri daripada tisu haiwan. Haiwan yang hanya atau selalu
memakan daging dipanggil haiwan maging atau karnivor.
Industri pembungkusan daging menyembelih, memproses,
dan mengedarkan daging untuk penggunaan manusia di kebanyakan negara.
RESEPI DAGING GORENG BERCILI
BAHAN BAHAN
600 gm daging
20-25 tangkai cili
kering
5 ulas bawang putih
15 ulas bawang
merah
1 cm halia 1 cm lengkuas
15 biji buah keras
6 camca minyak
makan
Sedikit asam jawa
Garam secukup rasa
PROSES PENYEDIAAN
Daging dibersih
& dipotong ikut suka hati. Cili, bawang putih, bawang merah, halia,
lengkuas & buah keras digiling halus. Pijarkan minyak di dalam kuali, tumis
ramuan yang digiling tadi. Bila wangi, masukkan daging & kecilkan api. Bila
daging empuk, masukkan air asam jawa & garam.
No comments:
Post a Comment